Global Добрич 2.0 – защо промяната на България ще се случи


Фотограф: Иван Булгаров

Тази неделя имах удоволствието да бъда лектор на събитие, което ме изпълни с надежда. Само преди месец се бях запознал с заместник кмета на Добрич – арх. Боян Коларов на EDIT.bg във Варна, когато му разказах за „Иновативни учители“ и желанието ми да представяме проекта в цялата страна. Седмица по-късно имах покана да го представя на тяхното събитие, която разбира се веднага приех. Благодарение на това, се амбицирах още повече да снимаме и интервюто с проф.Игнатов, както и да продължа разговорите с още няколко партньори в София.

Промяната на България вероятно ще тръгне от столицата, но може и трябва да се случва в цялата страна. Добричлии знаят как и определено се радвам, че Добрич в бъдеще време 2.0 беше първото събитие, на което представих проекта за „Иновативни учители“ след близо двугодишна пауза. Градът е много красив, с най-прекрасната градска градина която съм виждал в България, а Младежкия център е супер мястото за подобни събития. Въпреки че имаше малко хора като публика, всичко беше много добре организирано, всички бяха там в неделя, защото искаха да дадат своя принос за развитието на града и обществото си. Имаше излъчваше наживо онлайн и ще пусна връзки към записа от лекции когато излезнат.

Силно впечатление ми направи представянето на Драгомир Цукев, който с огромно желание и страст разказа идеята си за цялостна промяна на образованието в България. Много от нещата за които говори са теми на нашия филм. На моята презентация представих последните новини от развитието на проекта за „Иновативни учители“ и искрено се надявам когато е готов, именно в Добрич да е една от първите прожекции и дискусии, с които да започнем кампанията из страната.

Дискусията между двама от организаторите – психолога Павел Павлов и юриста Пламен Пеев, ме наведе на мисли, че определено можем да почерпим пример от Естония за това как се изгражда гражданско общество,  с регулярни събития встрани от центъра на страната. В това отношение книжките на партньора ни от Софийска платформа Какво се случи преди ’89-та? Исторически сборник за комунизма в България и Инструменти за преподаване на история на близкото минало: Уроци от миналото бяха сърдечно приети и вярвам ще бъдат прочетени и предадени нататък.

В следобедните работилници бяхме разделени на две групи, като всяка имаше свои теми за обсъждане и накрая информацията беше синтезирана в приключващата тема на форума. Участието ми в групата за ИТ и образование, ми показа колко голяма нужда има от свързващи звена между държава и граждани, както и от гражданско образование за възрастни, защото повечето хора дори не се замисляха да се свържат с избраните депутати от техния регион. За мен ако се наблегне на силните за региона отрасли, като туризъм и земеделие и се акцентира на представянето на града по модерен начин, ще бъде от голяма полза. Аз лично си представих как идвам с филмови екипи и правим заедно 48 часови предизвикателства в парка. Може би това ще бъде начин да се задържат повече млади хора да останат в този чудесен град и да градят бъдещето си в него.

Със сигурност с тръгването вече Добрич ми липсва и определено бих дошъл за повече време следващия път. Благодаря от все сърце на организаторите и специално на домакина ми Александър Куртев, който беше с мен през цялото време.

+ There are no comments

Add yours